Vyöhyketerapia

Refleksologia eli koko kehon vyöhyketerapia on Suomessakin hyvin tunnettu täydentävä hoitomuoto, joka on miellyttävä tapa edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä aktivoida kehon toimintaa.


Vyöhyketerapian on havaittu vaikuttavan positiivisesti mm. kipujen ja särkyjen tuntemuksiin, immuunipuolustuksen parantumiseen, aineenvaihduntaan, jännitystiloihin, kohdealueen verenkierron muutoksiin sekä kohde-elimen toiminnan vilkastumiseen tai rauhoittumiseen.<span class="su-quote-cite">Kati Kopperoinen, refleksologi</span>

Vyöhyketerapian perusoivalluksen systematisoi 1900-luvun alussa amerikkalainen nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri William Fitzgerald. Alkuvaiheessa menetelmää käytettiin erityisesti kivun lievityksessä. Elinheijasteiden melko tarkan heijastekartoituksen julkaisi Eunice Inghan kolmekymmentäluvulla. Myöhemmin sitä ovat laajentaneet ja tarkentaneet monet tutkijat niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

Refleksologia Suomessa ja pohjoismaissa

Suomessa ja muissa pohjoismaissa harjoitettavan refleksologian kehittäjä on ruotsalainen Karl-Axel Lind, joka tutki ja kehitti ja hoitomuotoa tehden siitä loogisen kokonaisuuden. Eri puolilta kehoa löytyvien järjestelmien tarkka kartoitus laajensi ja syvensi hoitomahdollisuuksia ja paransi edelleen hoidon tuloksellisuutta.

Refleksologia on kosketushoitoa

Refleksologia on kosketushoito, jossa jonkin kehonosan ongelmaa tai vaivaa hoidetaan alueelta, pisteeltä tai vaikkapa linjalta, joka sijaitsee yleensä muualla kuin itse ongelma-alueella. Hoidettavat heijastealueet löytyvät yleensä iholta tai välittömästi ihonalaisilta kudoksilta.

Miten hoito käytännössä tapahtuu?

Hoito tehdään käsin painellen ja vyöhykepuikkoja käyttäen, joilla päästään tarkasti hoidettaviin pisteisiin. Hoidon kohteena ovat heijastejärjestelmät, joita löytyy mm. jaloista, sääristä, korvista, käsistä, kallolta ja kasvoilta.

Refleksologiahoidoista apua koko keholle ja mielelle

Refleksologian käyttöalue on hyvin laaja. Hoidon on havaittu vaikuttavan esimerkiksi kipujen ja särkyjen tuntemuksiin, immuunipuolustuksen parantumiseen, aineenvaihduntaan, jännitystiloihin, kohdealueen verenkierron muutoksiin sekä kohde-elimen toiminnan vilkastumiseen tai rauhoittumiseen.

Erilaiset tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat myös arkipäivää, usein hoidettavilla on niska-hartiaseudun, selän ja raajojen kiputiloja sekä ongelmia. Stressi- ja uniongelmat ovat myös tavallinen syy hoitoon hakeutumiselle. Hoidoista saat apua myös hormonaalisiin vaivoihin ja ongelmiin.

Hyviä hoitotuloksia vauvojen koliikkiin ja raskausvaivoihin

Hyviä hoitotuloksia saadaan usein vauvojen koliikissa tai vatsavaivoissa. Parhaat hoitotulokset saavutetaan, kun vauvat hoidetaan tiiviinä 3-5 kerran sarjana muutaman päivän välein. Usein itkut ja vatsavaivat alkavat helpottaa jo ensimmäisten hoitojen jälkeen ja poistuvat hoitojakson aikana. Meiltä saat mukaasi myös kotihoito-ohjeet.

Raskausaikana hoidetaan usein erilaisia kipu- ja jännitystiloja. Synnytyksen lähestyessä hoito valmistaa synnytykseen, sekä usein auttaa synnytystä käynnistymään luonnollisesti.

Refleksologia soveltuu kaikenikäisille

Refleksologia sopii kaikille vauvoista vanhuksiin. Hoito suunnitellaan huomioon ottaen potilaan saamat muut hoidot, lääkitykset yms. Jokainen hoitokerta on ainutlaatuinen kokonaisuus. Hoito on yhteistyötä potilaan kanssa, tähtäimenä on oireiden poistaminen sekä laadukkaampi ja tasapainoisempi elämä.